International Whisky Festival 2012

Ik ben gistermiddag met Wieke, Jan en Henk naar de VIP Sessie van het International Whisky Festival geweest. Dit festival werd voor de tweede keer gehouden in De Grote Kerk te Den Haag.

Wij begonnen dit festival bij de stand van Sheep Dip, alwaar wij de Sheep Dip Amoroso Oloroso geproefd hebben. Dit is een lekker Whisky die in Schotland is gedistilleerd en toen drie jaar gerijpt heeft op Bourbon vaten. Later is deze Whisky verscheep naar Spanje om nog negen jaar verder te rijpen op Oloroso Sherry vaten. Deze unieke combinatie van rijping op verschillende vaten maakt deze Whisky erg bijzonder.

Daarna zijn wij doorgelopen naar de stand Jura waar wij de Origin 10, de Diurach’s Own 16 en de Prophecy geproefd hebben. Wij waren het toch wel eens over het feit dat wij de Prophecy de lekkerste Whisky van Jura vonden, maar dat kwam eigenlijk doordat deze behoorlijk geturfd (gerookt, peated) is.

Bij de stand van Balblair hebben wij de 1989 en de 2002 geproefd. Balblair werk eigenlijk alleen maar de zogenaamde exclusive vintages die ze vaker als een release uitbrengen. Dit zijn uitstekende Whisky’s.

Om de eerste honger een beetje te stillen, hebben wij het (bij de VIP Sessie gratis geleverde) kaasplankje gehaald en bij Glenfiddich de 18 Year Old. Daarna zijn wij lekker gaan smullen en genieten van de Glenfiddich. De man achter de stand bood ons toen ook nog een 15 Year Old aan en toen was het smulfeest compleet.

Nu was het tijd voor de Masterclass The Dalmore, georganiseerd door A Brand New Day, gegeven in Het Nutshuis door Richard Paterson de Master Blender van Whyte & Mackay. Richard Paterson begon met een mooi verhaal over het ontstaan van The Dalmore, waarna wij de 15 en de King Alexander III mochten proeven. Beide Whisky’s waren zeer smakelijk en roken toch zeer verschillend. Nadat Richard Paterson zijn verhaal verder had afgemaakt, mochten wij de Ceti en de 1992 Wood Finish uit de Constellation Collection proeven. Dit zijn beide erg exclusieve Whisky’s en dat zie, ruik en proef je. Deze Masterclass was erg de moeite waard om te volgend. Een mooi verhaal verteld door Richard Paterson en een viertal erg mooie en exclusieve Whisky’s om te proeven.

Na de Masterclass zijn we bij de stand van BenRiach gaan kijken. Zij waren met een nieuwe serie finishes gekomen. Uit deze serie hebben wij de Maderensis Fumosus, de Importanticus Fumosus en de Heredotus Fumosus geproefd. Dit zijn allen Whisky’s waarbij de finish het verschil maakt. Alle finishes hebben eerst in American Oak vaten gelegen om als laatste een finish te krijgen in Madeire Wijn vaten, Aged Tawny Port vaten of Pedro Ximenez Sherry vaten. Elke finish doet weer iets speciaals met de Whisky wat al deze Whisky’s heel bijzonder maakt. Als laatste hebben wij hier ook nog een 25 gedronken. Een lekkere oude Whisky.

Om deze mooie middag met hele lekkere Whisky’s af te sluiten, zijn we eerst bij Ardbeg de The Alligator gaan proeven. Dit is een speciale botteling van Ardbeg die erg lekker is. Als laatste Whisky hebben wij de Glen Spey 21 gedronken. Dit is ook een zeer mooie en zeer lekkere Whisky.

Het International Whisky Festival was weer een succes en ik ga aanstaande maandag al kaartjes bestellen voor de 2013 editie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: