Le Mans Series – 1000KM Spa-Francorchamps (3)

Afgelopen zondagochtend ben ik om 04:15 uur opgestaan om naar de 1000KM van Spa-Francorchamps te gaan. Dit evenement werd verreden in het kader van de Le Mans Series.

Nadat ik mijn spullen in een rugzak gedaan had, ben ik met de auto mijn broer Richard gaan ophalen en zijn we om 05:00 uur echt vetrokken richting Francorchamps. Onderweg was er geen noemenswaardige drukte, alleen op de A2 was er op een tweetal punten een versmalling van de weg door werkzaamheden, namelijk bij ’s-Hertogenbosch en bij Eindhoven. Dit leverde geen noemenswaardige vertragingen op, waardoor wij om 07:50 uur het circuit Spa-Francorchamps opliepen.

Aangezien wij niet alleen kaartjes hadden waarmee wij vrijelijk elke tribune en staanplaats op konden gaan, maar ook kaartjes voor de zogenaamde paddock-toegang, zijn wij direct de paddock opgelopen. Wij konden ook het dak van het pitcomplex betreden en toen wij daarbovenop stonden, hebben wij eigenlijk direct besloten daar maar de hele dag te blijven. Het is daarboven zeer goed toeven. Je hebt uitzicht over het rechte stuk van de start en de finish, terwijl je ook nog eens in de pitstraat kan kijken. Op de ene korte kant van het dak dat toegankelijk is, heb je een uitzicht op de bocht La Source, de verschrikkelijk gave hairpin. Ga je aan de andere lange kant van het dak staan, dan heb je zicht op het rechte stuk voorbij de oude pitstraat en kan je zelfs nog de Eau Rouge en het begin van Raidillon zien. Genoeg te zien dus, met ook heel veel kans op actie.

Pitstopoefening voor de Le Mans Series

Het begon allemaal met de pistop oefeningen die door alle teams van de Le Mans Series uitgevoerd werden. Het is echt heel erg leuk om van bovenaf zo een oefening gade te slaan. Je krijgt dan echt een goed beeld van wat er allemaal bij een pitstop komt kijken, hoe hoog de druk is die op de schouders van de verschillende personen ligt en hoe niet zachtzinnig er omgesprongen wordt met banden etc. Later tijdens de race van de Le Mans Series hebben wij vanaf het pitsdak ook nog een paar echte pitstops gezien en ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van hoe hard er dan door de verschillende medewerkers gewerkt wordt.

KRK Racing

Zo rond een uur of negen werd de tweede race van de SRO GT3 & GT4 Series gestart. Een race gevuld met mooie en snelle GT auto’s, waardoor er heel actie te zien viel. Zeker in La Source waren er heel wat uitrem- en inhaalacties te bewonderen. Tijdens de race bleek dat een Dodge Viper de snelste was en die heeft uiteindelijk ook de race gewonnen. Pas vandaag lees ik dat deze auto door bestuurd werd door Koen Wauters van Clouseau, die samen met zijn broer KRK Racing heeft opgezet. Is toch wel frappant … Rijd er een bekend persoon rond en dan weet je dat pas na afloop! Klik hier voor de complete uitslag.

De Formule Le Mans (FLM09) ontwikkeld door Oreca, The Motorsport Company

Zo rond een uur of half elf werd de tweede race van de Formule Le Mans gestart. Een race gevuld met auto’s die erg op de Le Mans Prototype’s lijken (de FLM09 ontwikkeld door Oreca) en die aangedreven worden door een Amerikaanse V8 motor. Er was een ding dat direct opviel … Deze auto’s produceren een hoop lawaai. Het aantal decibellen dat door deze auto’s de lucht in geschoten wordt, ligt er hoog. Desalniettemin was de race zeer spannend om te zien, ook al reden er maar twaalf auto’s in de rondte. Omdat het een eenheidsklasse is, komt het leeuwendeel op de schouders van de diverse coureurs terecht en dan zorgt automatisch voor spannende races. Klik hier voor de complete uitslag.

Grid Girls voor de Le Mans Series

Om half twaalf werd de pitstraat vrij gegeven voor de zogenaamde pit walk en om tien voor twaalf werd deze weer gesloten voor publiek en werd er een begin gemaakt met het opstellen van de start grid van de Le Mans Series. Uiteraard heeft ook de Le Mans Series de beschikking over een hele stoet Grid Girls en al die meiden in een strakke formatie te zien lopen is toch wel een streling voor het oog.

De rollende start voor de Le Mans Series

Toen het eenmaal in de richting van half een liep, moest iedereen de grid ook weer verlaten en kon de race uiteindelijk gaan starten. Achter de safety car werd begonnen aan de zogenaamde formation lap. De saftecar ging aan het einde van deze ronde de pits in en de auto’s werden gestart middels een zogenaamde rollende start. Dit betekent dat zodra de auto’s het rechte stuk opdraaien ze twee aan twee dienen te gaan rijden in de volgorde die bepaald was door de kwalificatie. Ze mogen pas gaan racen als ze over de start streep zijn gegaan. Dat dit spectaculair kan zijn, merkten wij pas toen wij het zagen. Wat een geweld wordt er dan losgelaten en wat een herrie komt er dan van al die auto’s af zeg!

Een actie foto tijdens de race van de Le Mans Series

Het verloop van de race zelf is, zonder grote beeldschermen om de tussenstanden te bekijken, niet goed te volgen, maar omdat de auto’s met spectaculaire snelheden voorbij komen en met mooie uitrem acties de La Source hairpin ingaan, is dat niet erg. Er is genoeg actie op de baan om te bekijken en daarnaast zijn er dan nog de pitstops die wij vanaf het pitsdak goed konden volgen. Omdat Spa-Francorchamps een lang circuit is, ongeveer zeven kilometer, duurt het ongeveer twee minuten voordat de auto’s een complete ronde gemaakt hebben. In het begin is het dus even wachten voordat de stoet auto’s weer voorbij komt. Maar pas dan besef je hoe snel eigenlijk de LMP1 en LMP2 auto’s rijden ten opzichte van de GT1 en GT2 auto’s, want na vier ronden worden eerste GT1 en GT2 auto’s al ingehaald door de snelste LMP1 en LMP2 auto’s. Dit maakt een race in de Le Mans Series toch wel zeer gaaf om naar te kijken. Zeker ook het feit dat er vier verschillende klasses meerijden is zeer zeker een goede bijdrage aan een leuke belevenis. Klik hier voor de complete uitslag van de race.

Al met al is het een mooie zondag geweest en ik denk toch wel dat Richard en ik dit vaker gaan doen. Zeker het feit dat je voor EUR 50,00 toegang hebt tot het circuit en de paddock, en dus ook het pitsdak kan betreden, maakt dat de Le Mans Series een zeer goed betaalbare autosport klasse is om van te genieten op één van de verschillende circuits die de serie aandoet tijdens een seizoen.

Eén reactie

  1. […] 2009 waren Richard en ik naar de Le Mans Series – 1000KM Spa-Francorchamps (Foto’s en GSM Foto’s) geweest. Deze Le Mans Series was vergelijkbaar met het FIA World […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: