Oorlogswinter (2008)

Danielle en ik hebben gisteravond de film Oorlogswinter (2008) gezien vanaf DVD. In deze film worden de hoofdrollen gespeeld door Raymond Thiry als Vader van Beusekom, Anneke Blok als Moeder van Beusekom, Melody Klaver als Erica van Beusekom, Martijn Lakemeier als Michiel van Beusekom, Yorick van Wageningen als Oom Ben, Jamie Campbell Bower als Jack, Tygo Gernandt als Bertus en Dan van Husen als Auer.

Oorlogswinter (2008)

Het is de ijskoude winter van 1944/1945. Nederland is bedekt met een dik pak sneeuw. De Tweede Wereldoorlog is in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Als zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel vraagt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als het mis gaat, voelt hij zich eindelijk serieus genomen. De overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen. Hij zal nooit meer dezelfde zijn.
[FilmTotaal.nl]

Het boek, geschreven door Jan Terlouw, heb ik nog nooit gelezen, maar ik moet zeggen dat deze film een uitermate goed doordacht, goed uitgewerkt en serieus verhaal vertelt.

Als je de film bekijkt, krijg je een beetje een melodramatisch gevoel over je. Als je dan de extra’s van de film bekijkt, weet je precies hoe dat gekomen is. Het merendeel van de scenes is gewoon in de lente of de zomer opgenomen, terwijl er nog geen sneeuw was. Met behulp van special effects is er een dikke sneeuwlaag gemaakt waardoor het lijkt alsof de film middenin de winter speelt.

En ook eindelijk eens Duitsers die Duits spreken. Ik vind het toch wel een gemis dat in de meeste grote Hollywood/a>-films de Duitsers gewoon Engels praten.

Verder zijn ook de verschillende locaties zeer goed gekozen, zeker de scene bij de IJsselbrug is erg fraai geworden, mede door de brug zelf. Achter moest er met behulp van de computer wel het een en ander gewijzigd worden aan de scene, omdat er geen sneeuw lag en omdat er te nieuwe auto’s op de achtergrond reden, maar het blijft gewoon een hele mooie scene.

Ik ben een tijdje niet meer echt een fan geweest van Nederland films, maar mede door deze film ben ik toch weer bezig om een fan te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: