Robin Cook – Intern

Gisteren heb ik het boek Intern, geschreven door Robin Cook, uitgelezen.

De beschrijving zoals op het boek:

In "Intern" stelt Robin Cook de wantoestanden zoals die in de medische opleidingen vaak worden aangetroffen aan de kaak. Hoofdpersoon is de jonge Peters, die ter afsluiting van zijn medicijnenstudie als "intern", co-assistent, wordt geplaatst in een Amerikaans hospitaal op Hawaiï. Al na een paar weken, waarin hij onafgebroken dienst heeft gehad, begaat Peters vergissing na vergissing. Hij kan zich niet meer herinneren wanneer hij voor het laatst heeft geslapen. Hij is dodelijk vermoeid en tot het uiterste gespannen. Toch moet hij beslissen over leven en dood, terwijl hij daar absoluut niet meer toe in staat is. Hij assisteert onverschillige chirurgen, krijgt te maken met verpleegsters die vakkundiger zijn dan hij, vangt familieleden op van patiënten en overledenen en moet zich steeds uitgeven voor wat hij nog niet is : een volledig bevoegd arts.

Robin Cook - Intern

Het is eigenlijk wel gek ja … Artsen en chirurgen die, omdat zij dat ook op die manier geleerd hebben, de co-assistenten de vervelende klusjes laten doen zonder verantwoordelijkheid. Het is echt in de trant van … Ik heb het tijdens mijn co-assistenschap ook rot gehad, dus nu zullen jullie ook boeten! Ze kunnen het de artsen die het hun moeilijk gemaakt hebben, niet meer betaald zetten, dus dan moeten de nieuwe co-assistenten maar lijden!

Op zich wel goed dat er toch nog heel wat co-assistenten uitgroeien tot verdienstelijke artsen en chirurgen. Alleen jammer dat dat op zo een manier moet, met zoveel risico tijdens het co-assistentschap!