Khaled Hosseini – De vliegeraar

Ik het afgelopen week het boek De vliegeraar, geschreven door Khaled Hosseini, uitgelezen.

De beschrijving zoals op het boek:
Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: ’Amir en Hassan, de sultans van Kabul’. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader.

Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. ’Voor jou doe ik alles!’ roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.

Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.

Khaled Hosseini - De vliegeraar

Dit is nou echt een heel goed boek. Alleerst door de kennis die je opdoet over Afghanistan voor de Russische inval en daarna, tijdens het Talibanregime. Het is gewoon schrijnend om te lezen hoe de Russen Afghanistan hebben verwoest en hoe de Taliban het Afghaanse volk juist niet bevrijdden, maar verder onderdrukten.

Door al deze roerende tijden heen speelt het verhaal zich af. Een verhaal dat erg goed in elkaar zit en dat op geen enkel punt steken laat vallen. Vanaf de eerste bladzijde wordt je als het ware in het verhaal gezogen en heb je nog maar een wens … Het boek uitlezen, want je wilt weten hoe het verhaal verder gaat en hoe het verhaal gaat aflopen.

Ik had voordat ik dit boek ging lezen niet van Khaled Hosseini gehoord, maar nu weet ik dat hij een zeer beganidigd schrijver is. Ik zal ook zeker meer boeken van zijn hand gaan lezen. Al was het alleen maar om meer inzicht te krijgen in Afghanistan.

Eén reactie

  1. […] zoals in “De vliegeraar” en “Duizend schitterende zonnen“, leer je in “En uit de bergen kwam de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: